perjantai 27. maaliskuuta 2015

Hyvät, pahat light-limut?

Sinä erityisesti sokerin kanssa kamppaileva laihduttaja: kannattaa lukea tämä.

Light-limut, tuo laihduttajan pelastus makeanhimoon ja luvalliseen herkutteluun. Vai onko sittenkään? Vaikka kaikki tietävät sokerillisten limonadien terveysriskit ja siksi jopa välttelevät tietoisesti niitä, harva tajuaa että light-limppareiden terveysriskit ovat oikeastaan vielä pahemmat. Vaikka kaloreiden suhteen light-limpparit ovatkin unelma, ne ovat vaaraksi mm. munuaisille, hampaille, vaurioittavat soluja ja voivat sekoittaa aineenvaihduntaa. Aspartaamilla on myös havaittu olevan yhteys syöpään.

Jos näistä riskeistä huolimatta juot mielummin silloin harvoin limsasi lightina sokerillisten sijaan kun limua juot, teet sen todennäköisesti siksi että mielesi tekee makeaa mutta et halua kerätä ylimääräisiä kaloreita joita sokeriversio taas on täynnä. Voin kertoa että hyvä ajatus, mutta metsään menee. Ja miksi? Koska makeutusaineella on sellainen kelju vaikutus, että se herättää aivoissa sen sokerinhimon, mutta koska siitä makeutusaineella korvatusta juomasta ei sitä kehon kaipaamaa sokeria tulekaan, makeanhimo vain yltyy ja todennäköisesti repsahdat niihin sokeriherkkuihin kahta kauheammin. Eli tilanne plus miinus nolla tai jopa tuplaten miinus.

En nyt yhtäkkiä muista lähdettä, josta tämän luin, mutta jos epäilet kyseessä olevan urbaanilegendan, kokeile ihmeessä itse!

Minä aloitin tämän laihdutusprojektin alkuvuonna niin, että karsin kaiken sokeripitoisen niin minimiin kuin mahdollista ja ainoat makeat jutut jotka aluksi itselleni sallin, olivat hedelmät. En litkinyt light-limppareita vaan join vain rutosti vettä. Tottakai sitten jonkun ajan päästä silloin tällöin kun limua teki mieli ostaa, ostin sen kevyemmän version eli Pepsin Maxina, Coca Colan lightina tai zerona jne. Sen vähäsokerisen tauon jälkeen kun noita light limuja aloin silloin tällöin ostaa, huomasin ihan käytännön kautta tuon heränneen sokerinhimon. Jotenkin sitä jäi sellainen "putki" päälle eli mitä enemmän joi limua lightina, sitä enemmän teki mieli jotain "pientä makeaa hyvää vielä", mikä oli hassua kun olihan nimenomaan sen light limpparin tarkoitus olla sellainen pieni makea herkku sille päivälle!

Itse siis suosittelen pysymään laihduttaessa erossa mieluiten kokonaan kaikista limonadeista! Niistä erossa pysyminen auttaa lisäksi siihen että sitä vettä oikeasti tulee juotua päivittäin tarpeeksi kun ei "nesteytä" itseään millään sokeri, tai "sokeri"pitoisilla juomilla. Ja jos on ihan pakko juoda limpparia, voi miettiä kaksi kertaa, että loppujen lopuksi se sokeriversion valinta voi olla pienempi paha kun eihän sitä limsaa tulisi muutenkaan juoda litratolkulla? :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti